ارزشیابی معتبر به همراه آموزش معتبر امکان پذیر است
علمای فن آموزش و ارزشیابی معتقدند که قبل از این که معلم در طراحی یک سیستم ارزشیابی معتبر بکوشد، باید شیوه ی آموزش خود را اصلاح کند. آنان معتقدند که تنها زمانی معلم می تواند به شیوه ی معتبر ارزشیابی رو کند که شیوه ی آموزش او اعتبار داشته باشد. آنان برای چنین آموزشی ویژگی های زیر را قایل اند:
1- آموزش باید با پژوهش همراه باشد :
دانش آموز هنگامی که عملا تحقیق می کند ، در ساخت مفاهیم سهیم می شود مثلا دانش آموز در درس تاریخ با کار پژوهشی خود بر اساس منابع معتبر می تواند خود عقاید جدیدی کسب کند که گاه ممکن است با عقاید و باورهای جامعه متفاوت باشد.
2- آموزش باید سعی در تلفیق داشته باشد آموزش دانش های مجزا و قطعه قطعه به دانش آموز باعث می شود تا اونتواند از آموخته ها در زندگی روزمره خود که کاربرد تلفیقی آموخته ها را می طلبد استفاده کند، درست همان طورکه آموختن کلمات یک جمله به دانش آموز اورا در جمله سازی وکاربرد آن کلمات توانا نمی کند .
- ارزشیابی، ارزشی بیش از موفقیت در جلسات امتحان داشته باشد:توانایی تدوین یک نامه، ایراد یک سخنرانی، ساختن یک قطعه موسیقی، ساختن یک کابینت آشپزخانه و توانایی برقراری ارتباط، کار گروهی و انعــــــطاف پذیری مواردیست که در ارزشیابی دانش آموز، زمانی که دانش محور کار قرار می گیرد ، فراموش می شود.
علمای آموزش معتقدند که آموزش های رسمی باید در خارج از کلاس و در زندگی روزمره کاربرد داشته باشد. بنابراین دانش آموزان باید مهارت های لازم برای زندگی کردن را در مدرسه فرا بگیرند. در دوران تحصیل معمولا دانش آموزان سرجلسات امتحان، طی یک یا دو ساعت به پرسش های معینی پاسخ می دهند یا مسایل را حل می کنند، ولی در خارج از مدرسه، در زندگی روزمره زمان لازم برای حل یک مسئله انعطاف پذیرتر است و این دو مورد با یکدیگر هم خوانی ندارد. به همین دلیل نظام های ارزشیابی نوین سعی دارند زمان ارزشیابی دانش آموز را طولانی کنند و با استمرار آن در طی فرآیند آموزش به آن اعتبار بخشند.
4- زندگی گروهی فرد را اصل قراردهد : نظام های ارزشیابی سنتی هر فرد را به تنهایی ارزیابی می کند درحالیکه در زندگی روزمره فرد اجازه دارد با دیگران مشورت کند، تصمیم گیری گروهی کند ارتباط های موثر برقرار کند تا بتواند بهتر زندگی کند. توجه به کار گروهی باید جای خود را در برنامه آموزش و نیز ارزشیابی باز کند تا به آنها اعتبار بخشد.
5- افراد به یک فراگیر مادام العمر تبدیل کند: وظیفه هر نظام آموزشی این است که دانش آموزان را به آن ابزار یادگیری مجهز کند که برای زندگی فعلی آنان و نیز برای زندگی آنان در بیست تا سی سال بعد نیز مفید باشد.
اکنون که قرار است ارزشیابی توصیفی در کلیه مدارس سراسر کشور در اجرا شود بیایید از هم اکنون شیوه های آموزشی مناسب را برای سال آینده فراهم نماییم .