هدف ارزشیابی
معلم در برنامه ریزی تدریس و تصمیم گیری در جریان فعالیت های آموزشی ، به اطلاعات معتبری در زمینة توانایی ، آمادگی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و بازده فعالیت های کلاسی نیاز دارد . ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
وقتی قصد آن داریم که از ارزشیابی مستمر و به خصوص فعالیت های خارج از کلاس برای رسیدن به اهداف آموزش عمومی و محورها و موضوعات مورد اشاره صحبت به میان آوریم ، محتاج بحثی طولانی ، شامل سابقة تاریخی ارزشیابی و ارائة تعاریف مختلف در حوزه های گوناگون است که در این مختصر جای نخواهد داشت .
در این مقاله سعی کرده ایم ابتدا تعاریف مشخصی از ارزشیابی داشته باشیم ، سپس هدف ارزشیابی بررسی و در ادامه لزوم تغییر در آموزش و نحوة ارزشیابی مورد بحث قرار گرفته است . در ادامه ، آیین نامة امتحانات دو نوبته را بررسی و مفاهیم جدید و مرتبط با موضوع را دقیق تر بحث نموده و در پایان پس از یک نتیجة گیری کلی ، پیشنهاداتی ارائه شده است .
ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
امروز نیازمند سیستم هایی از سنجش و ارزیابی هستیم که به هر دانش آموزبه دیده ی حرمت نگاه کند. موهبت های طبیعی و انسانی او را بسیار بیشتر از آزمونهای سنتی نشان دهد.
پس آن نوع سنجش که بتواند تصویری واضح و سه بعدی از رشد مهارت ها، تواناییها و دانش و نگرش دانش آموز بدهد قابل دفاع است. چنین تصویری زنده، واضح و سیال است و مانند یک تصویر ویدئویی متحرک و زنده است.ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
- بهبود کیفیت فرایند یاددهی – یادگیری.
- فراهم نمودن زمینه مناسب برای حذف فرهنگ بیست گرایی
- تاکید بر اهداف آموزش و پرورش به جای تاکید بر محتوای کتابها
- فراهم نمودن زمینه مناسب برای حذف حاکمیت مطلق امتحانات پایانی در تعیین سرنوشت تحصیلی دانشآموزان.
- افزایش بهداشت روانی محیط یاد دهی – یادگیری.ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
الگو های تدریس
الگوی حل مسئله
اکثر متخصصان معتقدند که برای جذب محتوای آموزشی لازم است که شاگردان به صورت فعال دیدهها و شنیدهها و تجاربها را درباره محیط به نحوی تنظیم کنند که یافتهها بخشی از ساخت شناختی پایدار آنان شود.
الگوی حل مسئله شاگرد را در وضعیتی قرار میدهد که او فرضیههای خود را از راه پژوهش و کاوش و به مدد شواهد موجود میآزماید و شخصاً از آن نتیجه گیری میکند.ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
. شیوه ای در ارزشیابی درس علوم، تاریخ، جغرافی:
در این روش ابتدا از هر گروه خواسته می شود سؤالاتی از درس مربوطه در بیاورند
و روی کاغذی بنویسند سپس یک پاکت در اختیار هر گروه قرار
می گیرد سؤالات را درون پاکتها می گذارند حالا پاکتها بین گروه ها جابجا می شود
هر گروه پاکت سؤالی که دریافت می کند را با توجه به زمان اختصاصی داده شده
جواب می دهند سپس از بین گروهها 2 یا 4 گروه (با توجه به زمان
باقی مانده برای ارزشیابی) انتخاب می شوند به جلوی کلاس
می آیند سپس پاکتها دوباره بین آنها جابجا می شود و پاکتها باز شده هر
گروه (اعضایش) یک سؤال می خواند پاسخ می دهد نوبت به نفر بعدی
می رسد دوباره همچنین و...... در این روش در واقع از یک موضوع سه بار
ارزشیابی انجام می گیرد. بدون ایجاد اضطراب و استرس در دانش آموزان.ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
خلاقیت در بستر ارزشیابی توصیفی
در این مقاله سعی شده با توجه به اجرای طرح ارزشیابی توصیفی در برخی از مدرسه های ابتدایی ایرانی، ضمن تعریف خلاقیت، به عناصر و عواملی که باعث بروز خلاقیت می شود، اشاره شود و سپس به ارزشیابی توصیفی و فضایی که اجرای این طرح برای بروز خلاقیت ایجاد می کند، پرداخته شود. مولف مقاله کارشناس ارزشیابی دفتر آموزش و پرورش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش است.
خلاقیت چیست؟ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
مشکلات دیکته نویسی
شمار دانش آموزانی که دچار برخی از مشکلات رفتاری یا تحصیلی هستند قابل توجه است . آمار دانش آموزانی که اختلال یادگیری به معنی خاص دارند ، بین 4تا12 درصد گزارش شده است. بی تردید شمار افرادی که دچار برخی مشکلات یادگیری هستند به مراتب بیشتر از این می باشد معلمان مدارس و والدین کودکان ،غالبا برای حل مشکلات آنان از روشهای قدیمی و گاه منسوخ کمک می گیرند که علاوه بر صرف انرژی و وقت فراوان ، نه تنها حاصل چندانی به دنبال ندارد ، بلکه ممکن است موجب خستگی ، یاس ، دلمردگی، سرخوردگی و عصبیت والدین واز دست رفتن علاقه ی دانش آموز شده و نهایتا افت تحصیلی را به دنبال خواهد داشت.
واقعیت این است که انواع اشتباهاتی که کودک مرتکب می شود از یک سنخ نیستند تا بتوان با اتخاذ یک روش همه ی آن اشتباهات رااز بین برد و به پیشرفت وی اطمینان یافت .
ابتدا معلم می باید تشخیص دهد که نوع اشتباه جزء کدام یک از اشتباهات زیر است .ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
شیوه ی تصحیح املای فارسی در کلاس های دوم تا پنجم ابتدایی
?- کم یا زیاد گذاشتن علامت (آ) روی حرف (آ)، یک چهارم غلط و در تمام دیکته یک غلط محسوب می شود.
?- کم یا زیاد گذاشتن نقطه یا بالا و پایین گذاشتن نقطه در صورتی که حرفی با حرف دیگر اشتباه شود، یک چهارم غلط و در تمام دیکته یک غلط محسوب می گردد. (در حروف ش، ژ، چ، اگر یک نقطه کم بگذارند غلط محسوب نمی گردد چون شکل کلمه عوض نمی شود.)
?- ننوشتن حرکات فتحه، کسره، ضمّه ( ـَــِـــُ )، غلط به حساب نمی آید.
?- کم یا زیاد گذاشتن دندانه، در حروف (س، ش،ص، ض) یک چهارم غلط؛ در سایر حروف نیم غلط و در تمام دیکته دو غلط محسوب می شود.
?- حروف (بـ تأکید، نـ نفی) که باید به فعل بچسبند، اگر جداگانه نوشته شوند، نیم غلط و در تمام دیکته یک غلط محسوب می شود. به عنوان مثال اگر به جای کلمات (برود، نرود) نوشته شود (به رود، نه رود). در کلمات غیر از فعل، یک چهارم غلط و در تمام دیکته نیم غلط محسوب می شود.ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
ارزشیابی پیشرفت تحصیلی یکی از عناصر مهم و اساسی برنامه های درسی و نظام های آموزش و پرورش جهان محسوب می شود. لذا با عنایت به اهمیت این عنصر در روند فعالیت یاددهی- یادگیری، ارائه شیوه نوین در این زمینه و ارتقا سطح دانش معلمان و سایر دست اندرکاران تعلیم و تربیت، ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. از طرفی رویکرد یکسان موجود برای ارزشیابی تحصیلی از سال 1303 تاکنون، به صورت امتحان کتبی- شفاهی نمود پیدا کرده و در این رابطه ملاک ثابت (20-0) همواره پایدار بوده است. در اکثر کشورهای جهان نیز، توجه به ابعاد شخصیت فراگیر ذهن علمای تعلیم و تربیت را به استفاده از شیوه های نوین ارزشیابی سوق داده است و تجارب موفقی در این زمینه موجود می باشد.
امروزه نیازمند سیستم هایی از سنجش و ارزیابی هستیم که به هر دانش آموز به دیده حرمت نگاه کند. موهبت های طبیعی و انسانی او را بسیار بیشتر از آزمونهای سنتی نشان دهد.
پس آن نوع سنجش که بتواند تصویری واضح و سه بعدی از رشد مهارت ها، تواناییها و دانش و نگرش دانش آموز بدهد قابل دفاع می باشد. برخلاف ارزشیابی کمی که با داده های کمی و ریاضی و عدد و ارقام سر و کار دارد و از قضاوت برخوردار است. باید دانست که کیفیت این امر نسبی است و انعطاف پذیر می باشد و به طور کلی می توان گفت که کیفیت مقطعی نیست بلکه اندیشه ای مستمر است و براساس تلاش و فعالیت فرد انجام می گیرد. ارزشیابی توصیفی را می توان آموزش بدون نمره دانست و به جای تأکید بر ارزشیابی های پایانی باید بر ارزشیابی تکوینی (مستمر) تأکید داشت در واقع ارزشیابی توصیفی به توصیف ارزشیابی های گوناگون که به شیوه های متنوع از دانش آموز به عمل آورده ایم می پردازد.ادامه مطلب...
---------------------------------------------------
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
---------------------------------------------------